onkruid verwijderen

De volgende Vrijwilligersklusjes dagen: 20 juni en 27 juni, 12.00-16.00 en de verslagen van vorige klusjesdagen in april en mei

Svp vooraf aanmelden: annedf@hotmail.com

Lees en wordt blij van de korte verslagen hieronder van de eerdere Vrijwilligersklusjes dagen.

vrijwilligers 28-30 mei foto 2Op zondagmiddag 30 mei, kwamen onze inmiddels bekende vrijwilligers om de zerken vrij van het gras in de barsten te maken en het gemaaide gras van vrijdagmiddag van de zerken te vegen.
John Steinen, een van onze vrijwilligers en een historicus, heeft daarbij de ontdekking van de dag gemaakt:
“Toen ik naar de hoek van het oude Portugese gedeelte liep, direct naast de tuin van de beheerderswoning en tegen de muur van de Scheveningseweg, merkte ik dat er onder de plaats waar ik stond een steen moest liggen. Dat bleek inderdaad het geval. Toen ik voorzichtig de graszoden over de volledige oppervlakte van de zerk had verwijderd, kwam een perfect leesbare steen tevoorschijn.
Ik was onder de indruk van het jaar: 5497. Bijna 285 jaar geleden (!).

Het volledige opschrift luidt:

Do Bemaventurado, Jona Fresco Fem, 7de tisri 5497
Het gaat om: Jona Fresko | 1736.09.12 | 2/126
Hij werd rond 1648 in Venetië geboren en is daar ook getrouwd. Zijn weduwe ligt  op het Hoogduitse (!) deel: Rachel Fresko | 1736.09.14 | 9/41 | wed v Jona Fresko. Ze overleed een dag na de begrafenis van haar man.

In de toekomst hopen we meer verhalen van de zerken te ontmaskeren.

 

vrijwilligers 28-30 mei foto 1Op vrijdagmiddag 28 mei vond in het kader van de activiteiten van het Oranje Fonds, de grote nationale vrijwilligersdag plaats, ‘NLdoet’. Wij hadden op die middag 15 nieuwe vrijwilligers als deel van deze nationale manifestatie. Er waren vier mensen bij, die onze begraafplaats via de klussenlijst van NLdoet hadden gevonden. Ook  de Vaste Kern van Beth Haim, de oude Portugese Begraafplaats uit Ouderkerk aan de Amstel, kwam ons helpen met elf hardwerkende vrijwilligers en, heel belangrijk en leerzaam, hun ’power tools’. Iedereen deed enthousiast mee en samen hebben we enorm veel werk verricht. We hebben  van de Ouderkerk groep het idee gekregen, om ook elektrisch gereedschap aan te schaffen. Dat hopen we snel te doen, nog voor dit seizoen voorbij is.
Tussen de verschillende groepen ontstond een heel fijne sfeer. Het samen werken met alle vrijwilligers bracht echt een nieuw elan in ons streven om de begraafplaats zo goed mogelijk in stand te houden.

 

 

 

Klusjesdag 25 april 2021 Klusjesdag 25 april 2021Zondag, 25 april

Het was koud, maar droog. Met zijn allen hebben we veel graven schoon kunnen maken. Wij gingen gewoon lekker door met het werk van de week ervoor.  Binnen een paar minuten was iedereen goed bezig en goede maatjes. Dat hielp de kou weg te jagen. Het was verrassend hoeveel meer bloemetjes in een week waren opgekomen! Steeds meer waren er tekenen van de Lente. Er waren knopjes op de wilde sering, op de bomen en veel boterbloemetjes. Mooie witte bloemetjes in de barsten van de zerken. Helaas moesten we die uit de barsten wegtrekken. Dikke matten van die bloemetjes kunnen de zerken kapot maken. Ook hebben Ronald en Maarten de takjes die groeien onder aan de bomen weggeknipt.Op elke klusmiddag hebben we een gezellige onderbreking met een kopje thee/koffie en wat lekkers zodat  mensen elkaar kunnen leren kennen. Voor de nieuwkomers is er ook de gelegenheid een verkorte rondleiding te volgen. Dit wordt zeer gewaardeerd.

De meeste zerken op de Oude Joodse Begraafplaats zijn liggend op de Sefardisch Joodse manier. Slechts een enkele staat. Voorbeeld is het na-oorlogse graf van Jacques Levi Lassen en zijn zuster Pauline. Dit graf is door Hinke en Elwin heel mooi schoon gemaakt.

 

 

Klusjesdag 18 april 2021

Zondag, 18 aprilKlusjesdag 18 april 2021

Het schoonmaken van oude grafstenen met scheuren, gevuld met onkruid, geeft echt een gevoel van voldoening, speciaal met het mooie lenteweer!  Zondagmiddag hebben alle vrijwilligers deze emotionele binding met de oude begraafplaats gevoeld.

We werkten op het oude gedeelte van de begraafplaats met graven vanaf 1697. We hebben eerst de stenen geborsteld om de takken en eikeltjes weg te halen. Daarna trokken we brandnetels van de stenen af en schraapten met een takje het gras en onkruid uit de vele barsten. Het gras dat daar groeit veroorzaakt veel schade. Cees, Arjan, Vincent en Johan wisten zes dikke stammen van zaailingen die onder de grafstenen groeiden eruit te halen! Eerst werden ze met een schep uitgegraven en als ze dan te groot bleken, werd de wortel in stukken gezaagd voordat hij eruit werd getrokken. Ze waren o zo voorzichtig om de stenen in ieder geval niet te beschadigen.

De groep vrijwilligers was gezellig en enthousiast. Het was leuk om er met een heel gevarieerde groep mensen te werken, allemaal samen voor hetzelfde doel.